УТАКМИЦА ЖИВОТА ДЕЧАКА ВУКА ЈОВАНОВИЋА
27.06.2013

Петогодишњи дечак Вук Јовановић живи са својим родитељима и старијим братом Богданом у насељу Делијски вис у Градској општини Палилула. Оно по чему се он разликује од својих вршњака је да уместо безбрижног детињства болује од ретке болести са дијагнозом НЕК-ресекција црева. После пет операција које је Вук имао на Институту за мајку и дете у Београду, одстрањено му је дебело црево и већи део танког. Имао је прву операцију са пет месеци живота а затим и три неуспела покушаја операције на бубрегу. Борба за живот се наставља. По извештају лекара, Вук је медицински феномен, практично је једини пацијент у Европи који је имао најгори облик болести и преживео са том дијагнозом.

Овај дечак захтева посебну негу, терапију и специфичан режим исхране. Тешко ми је да говорим и опишем ситуацију у којој се налази ова породица. Позивам све пословне људе из наше средине, друштвено одговорне компаније, политичаре, да се укључе у акцију. Ми ћемо као општина доделити једократну помоћи и учинити све што је у нашој надлежности - рекао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, који је са сарадницима, Златком Шемићем чланом општинског Већа обишао породицу Јовановић. У овом случају потребно је системско решење. Ми као локална заједница можемо организовати кампање, прикупити донације али су то периодичне активности-истакао је председник Џунић. Треба сагледати и одговарајуће могућности установа попут „Пчелице“, чији је оснивач град, у одобравању субвенције породици за смештај дечака који има висок степен инвалидитета.

„Набављали смо храну и млеко из иностранства као и терапију. Сналазили смо се на све могуће начине како би успели да му све ово омогућимо, тако да још увек вучемо дугове из тог периода. Али ми се боримо за њега–каже Јелена Јовановић мајка петогодишњег Вука. Потребна нам је финансијска помоћ, јер још из времена почетних операција вучемо дугове. Вуку је потребна терапија и специфичан режим исхране а све то се углавном набавља из иностранства. Овим путем би се захвалила особљу Института  за мајку и дете које је Вука спасило као и председнику Општине Палилула Бобану Џунићу који нам је први у Нишу изашао у сусрет и понудио помоћ. По речима Јелене Јовановић, Вук поново мора да иде на лечење у Београд на Институт за мајку и дете јер се у здравственим установама у Нишу овај третман не изводи.

О овој реткој болести малог Вука Јовановића и активностима општине у сагладавању одговарајућег здравственог третмана дечака и подршци породици Јовановић детаљно су упознати и новинари. Услед изражене инфекције на цревима по рођењу (НЕК  ресекција црева, некротични ентероколит, перфоративни) веома великом брзином развиле су се ситне плаже по цревима малог пацијента при чему је било оштећено у потпуности дебело црево и део танког црева. Након хируршких интервенција дечак је 18 месеци живе само на инфузији и тај период свог живота провео уз мајку на Институту. Вук је сада са породицом у Нишу. На предлог лекара у циљу социјализације личности уписан је у вртић. Он је прилично добро прихватио вртић. Захвалила бих се и васпитачицама које се јако добро брину о њему, каже мајка Јелена. Међутим, нисмо задовољни третманом Установе „Пчелица“ која није прихватила да је Вук дете са 80 одсто инвалидитета,  па смо приморани да плаћамо регуларну цену боравка у вртићу. То је за нас у овој ситуацији заиста много. О томе сам разговарала и са председником општине Палилула.

Јелена Јовановић и њен супруг Дејан, осим петогодишњег сина Вука Јовановића, имају и деветогодишњег сина Богдана који је одличан ученик основне школе „Бранко Миљковић“. Браћа су сада заједно, воле фудбал, цртане филмове, имају нове другаре,  породичну љубав и неизмерно пожртвовање својих родитеља. (Д.Видојковић, ЕКОполис) 

Галерија слика- facebook, екополис мрежа